OS i pafund: një sistem «hibrid» me estetikë shumë interesante të lëvizshme

Logoja e pafund e sistemit operativ

Logoja e pafund e sistemit operativ

Këtë javë kam testuar Android-x86 në versionin e tij për Android 8.1. Më shumë se gjithçka ishte për të provuar një sistem operativ të krijuar për pajisje të lëvizshme në një kompjuter. Përvoja është e këndshme, por ka disa gjëra që shkojnë keq. Sistemet operative mobile tashmë përdoren më shumë ose më shumë sesa kompjuterët dhe kjo ndodh sepse ato vijnë në pajisje më të vogla dhe për shkak të lehtësisë së përdorimit të tyre. Sistemi operativ i pafund Pjesërisht është krijuar që të jetë i lehtë për t’u përdorur për këdo me celular ose tabletë.

Një tjetër nga pikat e forta të këtij sistemi operativ novator është numri i programeve që përfshin. "Endless" do të thotë "pafund" dhe ata nuk e emëruan atë për asgjë. Megjithëse ekziston një .iso prej rreth 2 GB, versioni i plotë i sistemit operativ vjen në një .iso prej rreth 16 GB. Instalimi i tij kërkon midis 25 GB dhe 26 GB, shumë larg 4-8 GB që kërkohet nga pothuajse çdo sistem operativ Linux. Por ky ka një motiv: Endless OS është krijuar në mënyrë që të mos kemi nevojë të lidhemi me internetin.

Procesi i pafund i instalimit të sistemit operativ

Instalimi i këtij sistemi operativ është më e thjeshtë Nuk e kam parë kurrë. Isshtë më e lehtë se instalimi i Ubuntu duke formatuar dhe tërhequr "to p'alante". Instalimi bëhet në dy hapa: i pari do të instalojë gjithçka dhe në të dytin do të konfigurojmë përdoruesin dhe të tjerët. Me pothuajse asnjë opsion, nuk keni asnjë humbje. Ne do ta instalojmë atë si më poshtë:

Hapi i parë

 1. Para së gjithash, do të na duhet shkarkoni skedarin e instalimit. Në KJO LIDHJE Ne mund të zgjedhim një opsion për Windows ose të shkarkojmë .iso si për çdo sistem tjetër operativ Linux. Metoda ime e preferuar për krijoni një CD Live është me UNetBootin, por gjithashtu mund të krijoni një disk boot me programin që është i disponueshëm si parazgjedhje në Ubuntu.
 2. Pasi u krijua në USB, ne fillojmë nga ajo.

Instalim i pafund i OS 1

 1. Gjëja e parë që do të shohim është zgjedhja e gjuhës. Ne zgjedhim spanjisht të zonës sonë dhe ne klikojmë në «Tjetra».

Instalim i pafund i OS 2

 1. Në ekranin tjetër kemi dy mundësi: ta provojmë ose formatojmë. Meqenëse ajo që duam është ta instalojmë, ne e bëjmë kliko në "Format". Nuk na ofron asnjë mundësi për të ndarë diçka, por ia vlen për përdoruesit jo shumë me përvojë.

Instalim i pafund i OS 3

 1. Në dritaren tjetër ne bëjmë kliko «Tjetra». Para se të duhet të shënojmë se jemi dakord që të gjitha të dhënat të fshihen nga kompjuteri.

Instalim i pafund i OS 4

 1. Hapi tjetër është të kesh pak durim. Koha sa zgjati dhe arrita në Minuta 50. Mund të jetë shumë krahasuar me çdo sistem tjetër operativ të bazuar në Linux, por nuk është aq shumë duke marrë parasysh sasinë e softuerit që instalon. Gjatë këtij hapi, ndryshimi i vetëm që do të shohim në ekran është që shiriti i progresit lëviz. Imazhe të ndryshme nuk shfaqen duke shpjeguar se çfarë sjell ajo si çdo version i X-buntu.

Instalim i pafund i OS 5

 1. Sapo instalimi të ketë mbaruar, megjithëse vendos formatimin, do të na kërkojë ta fikim kompjuterin. Ne bëjmë klikoni në «Shutdown». Logjikisht, nëse kompjuteri ynë fillon direkt nga USB duhet ta heqim atë në mënyrë që të mos hyjë sërish në procesin e instalimit.

Instalim i pafund i OS 6

Hapi i dytë

 1. Sapo të fillojmë përsëri, hapi i dytë do të fillojë. Dritarja e parë na pyet përsëri për të zgjedhur gjuhën. Ne zgjedhim spanjishten tonë dhe bëjmë kliko «Tjetra».

Instalim i pafund i OS 7

 1. Ne zgjedhim gjuhë shkrimi. Këshillë: klikoni në tre pikat dhe kontrolloni që tastiera jonë të shkruajë siç duhet.

Instalim i pafund i OS 8

 1. Në hapin tjetër klikojmë «Prano dhe vazhdo».

Instalim i pafund i OS 9

 1. Nëse duam mund të konfigurojmë disa llogari si Google ose Facebook. Nëse nuk duam të shtojmë ndonjë në këtë kohë, do ta bëjmë kliko në «Kalo».

Instalim i pafund i OS 10

 1. Së fundi, ne shtojmë përdoruesin tonë dhe, nëse dëshirojmë, ne e mbrojmë atë me një fjalëkalim. Për të përfunduar ne do të klikojmë në «Tjetër».

Instalim i pafund i OS 11

Ekrani fillestar / desktop si ai i një pajisje të lëvizshme

Ekrani kryesor i pafund i sistemit operativ

Ekrani kryesor i pafund i sistemit operativ

Siç mund ta shihni në imazhin e mëparshëm, desktopi ose ekrani bazë i Endless OS është shumë e ngjashme me një tabletë, me të gjitha aplikacionet në ekran të vendosura në mënyrë të përsosur. Në krye, ne gjithashtu kemi një lloj widget me të cilën mund të kërkojmë çdo gjë. Po ashtu si në disa sisteme operative mobile, aplikacionet mund të ruhen në dosje, siç mund ta shohim në imazhin vijues.

Dosja e aplikacioneve në Endless OS

Dosja e aplikacioneve në Endless OS

Si mund të ishte ndryshe, ato mund të jenë shtoni më shumë aplikacione në desktop. Kur faqja e parë të jetë e plotë, ajo do të fillojë me një faqe të dytë dhe kështu me radhë. Faqet janë rregulluar vertikalisht dhe, ashtu si në Ubuntu, një pikë shfaqet në të djathtë që na tregon në cilën faqe jemi.

Unë mendoj se e vetmja gjë që na bën të kuptojmë se kemi të bëjmë me një sistem operativ desktop është shiriti i poshtëm. Në të kemi dy butona, një në të majtë me logon e sistemit operativ dhe një tjetër pothuajse të padukshëm në këndin e poshtëm të djathtë, me të cilin mund të shfaq ose fshi të gjitha aplikacionet. Asnjë ikonë shtesë nuk do të shfaqet në shiritin e poshtëm, domethënë nuk do të shohim programet që kemi të hapura. Për të ditur se çfarë është e hapur, ne do të shohim ikonat e programeve dhe do të shohim një pikë blu nën programin që po ekzekutohet.

Qendra e Softuerëve

Aplikacionet e instaluara në Endless OS

Aplikacionet e instaluara në Endless OS

Nga qendra e softuerit ne mundemi instaloni më shumë programe, që nuk ndryshon në lidhje me ndonjë sistem operativ si X-buntu. Sapo ta hapim, ai do të na tregojë azhurnimet që janë në dispozicion, siç e shohim në imazhin poshtë këtyre rreshtave.

Mesazhi i disponueshëm i përditësimeve të pafund të sistemit operativ

Mesazhi i disponueshëm i përditësimeve të pafund të sistemit operativ

By default kemi aktivizohen azhurnimet automatike, por klikimi mbi tekstin do të na çojë drejtpërdrejt në opsionet e konfigurimit të azhurnimit dhe ne mund t'i çaktivizojmë ato. Siç mund ta shihni, sapo të hapim qendrën e programeve Endless OS na tregon se çfarë mund të azhurnojmë, por kjo nuk është asgjë e re për ata prej nesh që kemi përdorur ndonjë dyqan tjetër softuerësh.

Përditësime të pafundme të sistemit operativ

Shtoni aplikacione në desktop

Shtoni aplikacionin në desktopin e Endless OS

Shtoni aplikacionin në desktopin e Endless OS

Ne mund të përdorim programet e instaluara në dy mënyra: duke e kërkuar atë në listë dhe duke klikuar në "Launch" ose duke e shtuar atë në desktop dhe duke e ekzekutuar nga atje. Ne gjithashtu mund ta kërkojmë atë me widget kërko nga ekrani bazë. Herën e parë që hapim çdo program kërkon pak kohë, por kjo është për shkak se duhet të përfundojë konfigurimi.

Programet e instaluara

Një nga arsyet për të qenë Endless OS është sasia e softverit që përfshin. Ka më shumë se 100 programe të instaluara, gjë që do të na lejojë ta përdorim atë pa pasur lidhje interneti. Për çfarë po flas? Epo, ka shumë për të përmendur në një artikull, por mund t'ju them se ka një program informacioni futbolli, një enciklopedi, receta gatimi, shumë lojëra, programe mësimore për fëmijë ... lista është «e pafund». Në rast se po pyesni, WhatsApp që shihni në imazhin e mësipërm është një WhatsApp Desktop në internet.

Explorer i pafund i skedarëve të sistemit operativ

Explorer i pafund i skedarëve të sistemit operativ

Duket e rëndësishme të përmendet se Endless OS është bazuar në Debian, por nuk përdor të njëjtat paketa. Paketat e përdorura nga ky sistem operativ i fuqishëm janë Flatpak dhe nuk mund të instaloni aplikacione që nuk janë në ruajtjen e aplikacioneve të tij. Ky mund të jetë një problem për disa përdorues, por nuk do të jetë problem për shumicën që do të përdorë kompjuterin për të kryer detyrat më të zakonshme.

Aplikacionet e instaluara në Endless OS

Aplikacionet e instaluara në Endless OS

Në imazhin e mëparshëm mund të shohim se si në këndin e sipërm të djathtë të secilit program ekziston një ikonë:

 • Re: duhet ta shkarkoni.
 • Ora: gati për tu instaluar.
 • V: I instaluar.

Midis atyre që janë instaluar tashmë paraprakisht kemi disa të tilla si Twitter, WhatsApp Web, Spotify, VLC, Skype, receta kuzhine, dinosaurë, guxim, GIMP, YouTube, Gmail, Facebook ...

Kompjuterë pa fund të sistemit operativ

Endless është gjithashtu në dispozicion në tyre vet kompjuterat. Ka disa prej tyre që na kujtojnë pak Mac-et e vjetër, ndërsa të tjerët kanë një dizajn mjaft diskret. Ata nuk janë kompjuterë shumë të fuqishëm, por as nuk kanë nevojë për të. Sistemi operativ i pafund do të funksionojë në mënyrë perfekte në pothuajse çdo kompjuter, kështu që është i përsosur nëse duam t'i japim jetë të re një kompjuteri të vjetër. Trueshtë e vërtetë që ka versione të lehta si Lubuntu, por mendoj se nuk janë aq estetike sa Endless OS.

Sigurisht, kompjuteri duhet të ketë të paktën 2 GB RAM dhe nuk mbështet procesorët ARM. Një minimum prej 32 GB (unë e bëra atë në 25 GB) hapësirë ​​ruajtëse rekomandohet për versionin e plotë dhe 16 GB për versionin Lite. Nga sa kam testuar, performanca dhe rrjedhshmëria e sistemit është shumë e mirë, megjithëse testin e kam bërë në një makinë virtuale Virtualbox. Kam lënë pak më shumë se 2 GB RAM dhe e vetmja herë që kam pasur probleme ishte gjatë instalimit, për të cilën ju rekomandoj të mos prekni kompjuterin nëse nuk ka rreth 8 GB RAM ose mund të dëshpërohemi. Në fakt, unë e detyrova kompjuterin tim të riniste disa herë sepse isha duke u përpjekur të përdorja programe të tjera në të njëjtën kohë dhe ai do të ngrijë.

Unë kam ardhur për të lexuar se ajo është sistemi më i shpejtë operativ në botë, por kam dyshimet e mia të arsyeshme për këtë. Ekzistojnë versione speciale për kompjuterë me burime të kufizuara që punojnë me 1 GB RAM, nuk e shoh të mundshme që ai që kërkon 2 GB RAM do të jetë më i shpejtë, megjithëse për këtë duhet të marrim parasysh edhe pikat e tjera.

Po për Endless OS?

Më shumë informacion në të saj faqen zyrtare të internetit


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Motoja e Juan Carlos Ojopi dijo

  .